www.dania.com.pl
Start Ambasada Danii
DesignDenmark
Kalendarz Wydarzeń
Podróże
Szlakiem wzornictwa i architektury
Bornholm -
wyspa artystów
Kontakt

Skandynawskie wzornictwo skandynawska izba gospodarcza święta tradycja

Kliknij na zdjęcie, zobacz, przeczytaj:

  • ofertę firm skandynawskich w Polsce
  • inspirujace skandynawskie rozwiązania
  • najnowsze informacje ze Skandynawii

MUZEUM SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ W HERNING 
Steven Holl Architects

Zobacz galerię zdjęć>>>

MUZEUM SZTUKI WSPÓŁCZESNEJ W HERNING
Dania, środkowa Jutlandia
Splątane Rękawy

„Najnowszy budynek muzeum stworzony przez Stevena Holla jest skomplikowaną kompozycją przestrzenną harmonijnie wpisującą się w otoczenie, zainspirowaną znajdującymi się w niej dziełami sztuki i pełną odniesień do wyrobów włókienniczych. [...] Wbudowane w specjalnie stworzony układ terenu muzeum, jest doskonale powiązane z otoczeniem: cztery 'ramiona' konstrukcji rozchodzą się w różnych kierunkach, a pokryte trawą wały stanowią przedłużenie bryły budynku, dzięki czemu architektura łączy się z krajobrazem. Podczas spaceru po budynku odwiedzających zaskakują zmiany widoku, linii wzroku i układu. Jego przypominającą rzeźbę formę podkreśla gra światła i cienia. ... To, co tu stworzono, to przykład rzeźbiarskiej architektury bogatej w metafory, która jednak ustępuje, aby wyeksponować prezentowane przedmioty“.
-Claudia Fuchs,
Detail

Centrum Sztuki w Herning po raz pierwszy mieści pod jednym dachem trzy odrębne instytucje kulturalne: Muzeum Sztuki w Herning, Midwest Ensemble oraz Socle du Monde. Nowe centrum ma być innowacyjnym forum łączącym sztuki wizualne z muzyką.

Projekt łączy krajobraz z architekturą w ramach jednopoziomowego budynku, w którym mieszczą się galerie dla wystaw stałych i czasowych, sala na 150 miejsc, sale prób muzycznych, restauracja, medioteka, pomieszczenia administracyjne oraz elementy żywego krajobrazu.
Celem projektu centrum była „kreacja specjalnego miejsca“.

 

Dawne płaskie pole o powierzchni 40 000 m kw. zupełnie zmieniło swój wygląd: teraz znajdują się tu pokryte trawą wzniesienia i stawy zasłaniające parkingi i strefy usługowe; wzrok zwiedzających przyciągają oczka wodne, malowniczo odbijające promienie południowego słońca.

 

„To pomysłowe połączenie sztuki, światła i architektury stanowi odpowiednio dramatyczne tło dla wystaw...“ stwierdza Suzanne Stephens, z Architectural Record.

Inspiracją dla koncepcji projektu był silny związek miasta Herning z przemysłem włókienniczym i sztuką. Temat tkaniny pojawia się w całym projekcie, począwszy od kształtu budynku, który przypomina kilka splątanych ze sobą rękawów koszul widzianych z góry, a skończywszy na wykończeniach ścian. Podczas szalowania wykorzystano płachty z materiału, aby na zewnętrznych ścianach budynków zbudowanych z białego betonu uzyskać fakturę przypominającą tkaninę.


Architekt, autor projektu Steven Holl mówi: „część wystawianej obecnie kolekcji sztuki można również zobaczyć w starej fabryce koszul w Herning. Ten budynek z lat 60. został zaprojektowany w kształcie kołnierzyka koszuli i znajduje się po drugiej stronie ulicy. Herning, tak szczególną kolekcję, zawdzięcza kontaktom między właścicielem fabryki i artystami należącymi do ruchu Arte Povera, takimi jak Piero Manzoni“.

Informacja o projekcie:
Realizacja: Herning, Dania, 2005 – otwarcie 9 września 2009 r.

PROGRAM: galerie dla wystaw czasowych, sala na 150 miejsc, sale prób muzycznych, restauracja, medioteka i pomieszczania administracyjne

KLIENT: Herning Center of the Arts (Centrum Sztuki w Herning)
Powierzchnia : 5600 m kw.

 

STATUS: projekt zakończony

NAGRODYRIBA INTERNATIONAL AWARD 2010, Wielka Brytania, 2010
DANSK BYGGERI IN SITU AWARD, Dania, 2010
INTERNATIONAL ARCHITECTURE AWARD, USA/Irlandia, 2010
BUDYNEK ROKU W HERNING, Dania, 2010
Nominacja LEAF Award 2010

 

REALIZACJA PROJEKTU

architekt:
– Steven Holl Architects
Steven Holl (projektant-architekt)
Noah Yaffe (wspólnik kierujący pracami)
Chris McVoy (doradca projektu)
Lesley Chang, JongSeo Lee, Julia Radcliffe, Filipe Taboada, Christina Yessios (zespół projektowy)
Cosimo Caggiula, Martin Cox, Alessandro Orsini (zespół konkursowy)

miejscowy architekt
– Kjaer and Richter A/S

Firmy wykonawcze:
– Niras
– Transsolar

architekt krajobrazu
– Schønherr Landskab

 

 

© Copyright Rekta Consulting